Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimecres, 3 de novembre del 2010

96- La ciència de la salut ( capitol 14 )

Valentí Fuster
Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 

                           14-  Tabac. com deixar de fumar


Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana 

Els comentaris sobre el capítol 14 es faran públics el proper dilluns  8 de novembre.

20 comentaris:

Bernat Riba ha dit...

Mòbil:per poderma comunicarme amb qui vulgui i fer fotos,vídeos i escoltar música
Ulleres:a ajudat a a molta gent que que te problemes de vista.
Portàtil:ma anat molt be per poder entrar internet quan vulgui i on vulgi
Rentadora:t'ajuda a rentar mes roba mes a la vegada ,depresa i millor.
Electricitat:a ajudat molt per cargar la bateria ,llum i fer sevir tots els aparells electrodomèstic.

Anònim ha dit...

14. TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR
- MOTIUS: un infart, per decisió en parella, un embaràs o perquè se n’adona que és perjudicial
- PERJUDICIS: Immediats: augmenta la formació de coàguls, augmenta el risc d’embòlia i d’infart. A llarg termini: dany als teixits en contacte, provoca càncer de pulmons i altres, i malaltia pulmonar obstructiva crònica.
- TABAQUISME PASSIU: provoca vasoconstricció i formació de coàguls. Sobretot, és perillós en persones que pateix de les artèries coronàries. També, augmenta el risc d’infart i de càncer de pulmó. *És més perjudicial ja que s’ingereix un fum que conté més substàncies tòxiques. Encara és més perillós en infants que respiren més ràpid, tenen el cos més petit i tenen el s. immunitari menys desenvolupats (risc de patir infeccions). Sobretot, té conseqüències molt greus per als nadons de mares fumadores.
- COM DEIXAR-HO?: Cal marcar-se un dia exacte, i que sigui un moment estable emocionalment. El metge pot ajudar. És aconsellable l’assessorament psicològic (controlar les situacions) i el tractament farmacològic (inhibeixen la síndrome d’abstinència: substituts nicotina: pegats, xiclets i inhaladors, i antidepressius com bupropió) ja que van molt bé. Si s’està molt motivat, convé deixar-ho de cop, si, en canvi, si es vol deixar més o menys, es recomana reduir el nombre de cigarrets cada setmana.
- INCONVENIENTS: 1. Síndrome d’abstinència (pot durar mesos) 2. Augment de pes: la nicotina inhibeix la gana i es cremen més calories,i l’ansietat provoca gana = 2 o 3 kg més. És el millor que es pot fer. Va bé el tractament de bupropió i practicar esport.
- Hi ha recaigudes però formen part del procés.
- Tot els tipus de tabac afecten de la mateixa manera.
- Afecta més a homes, ja que abans hi havia menys dones que fumaven.
- Acupuntura: no s’ha demostrat que funcioni però, si el pacient hi creu, pot anar bé.
- El suport de la parella sempre va bé, si no es decideix deixar-ho entre dos, també.
- Moltes dones no volen deixar de fumar per por a engreixar-se.
- És normal que es recaigui, però desprès de la tercera vegada, hi ha més probabilitats d’èxit. Després, cal anar controlant les situacions per tal de no tornar-hi.
E. Domènech
2n Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 14: TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR

- A vegades no ens adonem de les complicacions que causa el tabac fins que veu que la seva vida corre perill.
- Tenen més probabilitats de poder deixar de fumar aquells que ja ho ha intentat en altres ocasions,que aquella que no ho ha provat mai.

ELS PERJUDICIS DEL TABAC
- El tabac pot provocar càncer de pulmó, de boca, de laringe, d'esòfag...i es pot donar el fet que la persona, anys despres d'haver deixat de fumar, se li detecti càncer.
- No hem de tenir en compte que el tabac serà més perjudicial o menys si es un cigar o cigarret, ja que segueix sent dolent de totes formes.

TABAQUISME PASSIU
- Quan una persona inhala el fum sense fumar dirèctament, també és víctima de les conseqüències del tabac, i els resultats poden ser iguals o pitjors que els d'aquell qui està fumant.
- Viure amb fumadors pot augmentar en 25% el risc de càncer de pulmó. La composició del fum dels fumadors passius, és distinta de la dels fumadors actius,i pot ser més tòxic.

FUMADORS INTRUTERINS
- Els nens petits inhalen més residus tòxics en relació amb el seu pès. El risc dels bronquis augmenta en un 72% en fills de mares fumadores.
- Per tant,una dona que es queda embaraçada, pot aprofitar aquest moment per deixar de fumar.

COM DEIXAR-HO: FIXAR UN DIA I BUSCAR AJUDA
- Primer de tot, s'ha de fixar una data. Per tal que sigui més eficaç, seria bo visitar un metge i parlar-ho, i d'aquesta manera hi ha algú que et controla quan vols deixar de fumar.
- En una de les teràpies aplicades pels metges (la psicològica), aquests t'ajudaran a deixar de relacionar els estímuls que et provoquen les ganes de fumar.

PEGATS O XICLETS DE NICOTINA?
- En el tractament farmacològic, el metge ens pot subministrar pegats, xiclets, i altres substituts del tabac (els quals ens ajuden a controlar les ganes de fumar, donant al cos petites dosis de nicotina), o algun fàrmac, així com el bupropió (tot i que encara no se sap del cert si és molt eficaç o no).

FUNCIONA L'ACUPUNTURA?
- Realment no s'ha demostrat que els efectes de l'acupuntura siguin òptims per a deixar de fumar, però en molts casos, els pacients creuen que va bé.
Si algú està convençut que això funciona, pot probar-ho; però aquell que no les tingui totes, de ben segur que fer acupuntura no li servirà de gaire per deixar de fumar.

TALLAR DE COP O DE MICA EN MICA?
- En aquelles persones que tenen força de voluntat i que tenen molt clar que volen deixar-ho tant si com no, seria bo que ho deixessin de cop.Aquells que creuen que se'n sortiran és molt més probable que ho aconsegueixin.
- Un bon mètode és posar-se el nombre de cigarrets que es fumaran al dia, i anar-los reduint mica en mica.

FACTOR PARELLA
- Si un fumador té una parella a qui no li agrada el tabac, i li diu, és molt més probable que aquest intenti deixar de fumar. Però si tots dos fumen i els és igual, es farà molt més difícil.
- Una estratègia per deixar de fumar és que la parella intenti deixar-ho alhora, i s'ajudin mútuament a l'hora de posar-ho en pràctica.

ES GUANYA PES EN DEIXAR DE FUMAR?
- Quan algú deixa de fumar, ha de lluitar contra el síndrome d'abstinència, cosa que li pot provocar un malestar molt gran, i que no desaparegui fins al cap d'unes setmanes o mesos.
- Una de les característiques de la nicotina, és que treu la gana, i quan algú deixa de fumar, pot engreixar, però val molt més la pena guanyar algun quilo abans que seguir fumant.

PER NO RECAURE-HI
- Moltes vegades, tot i que la persona intenti de totes maneres deixar de fumar, pot ser que no ho aconsegueixi, però no per això vol dir que deixi d'intentar-ho.
- Hem de ser conscients dels efectes del tabac, i sempre intentar ser optimistes, de manera que puguem deixar-ho sense necessitat de tornar-hi, i aquest és un fet que qualsevol fumador voldria aconseguir, així que si no fumem, és molt millor no provar-ho per tal de no haver de buscar-hi solucions en un futur.

Noelia Ll.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 14. TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR
• Malauradament deixar de fumar és molt difícil i les persones només s’adonen de com és de dolent el tabac quan pateixen un infart.
• Un dels principal riscos del tabac es que provoca embòlies i per tant augmenta considerablement el risc de patir un infart.
• Fumar provoca una gran quantitat de càncers a més d’altres malalties. El que és molt dolent és que aquestes es pateixen a llarg termini, és a dir que et pot aparèixer després de molts anys de deixar de fumar.
• Les malalties pel tabac afecten a més homes que dones però no és a causa de genètica sinó que abans les dones no fumaven com els homes.
• Encara que no ho sembli els fumadors passius també reben una gran quantitat de fum i aquests poden arribar a patir malalties pròpies de fumadors actius.
• I encara és més greu els infants que estan envoltats de fum, és a dir amb pares i mares fumadors, així com embarassades que fumen durant l’embaràs inevitablement estan fent emmalaltir de per vida el seu fill.
• Pel que fa els tractament per a deixar de fumar els més eficients científicament demostrats són combinar tractament psicològic i tractament farmacològic.
• Tant els pegats com els xiclets de nicotina són els més eficaços, segurament perquè els xiclets et donen dosis altes de nicotina i els pegats perquè resulten més discrets.
• L’acupuntura els metges no la recomanen però tampoc no la desaconsellen, simplement respecten la intenció de cada pacient.
• Finalment el millor mètode però de deixar de fumar és la motivació i força de voluntat, encara que deixar de fumar comporti un augment de pes aquest serà molt benvingut per l’organisme i és al cap i a la fi la millor inversió que pot fer un fumador.

A. Solà
2n Batx. B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 14. Tabac. Com deixar de fumar
Els perjudicis del tabac
-Activa els sistemes de coagulació de la sang, augmentant el risc de formació de coàguls
-Els components tòxics del fum provocant un mal crònic als teixits amb els que entren en contacte.
S’exageren els riscos del tabaquisme passiu?
-el simple contacte amb el fum ja comporta els perjudicis típics del consum de tabac
-això es deu a que el fum que expulsa la punta encesa de les cigarretes conté una quantitat més alta dels components mes tòxics del tabac
Fumadors intrauterins
-els infants, al ser més vulnerables, presenten més facilitat a patir malalties respiratòries a acusa del tabac
Com deixar-ho: fixar un dia i buscar ajuda
-cal marcar un data per deixar de fumar en un moment estable de la vida
-hi ha dos tipus de teràpia efectius per deixar de fumar; l’assessorament psicològic i el tractament farmacològic.
Pegats o xiclets de nicotina?
-intenten tractar el síndrome d’abstinència de la nicotina
-Hi ha dos tipus de fàrmacs; els substituts de la nicotina (pegats, xiclets, o inhaladors nasals) i antidepressius
Funciona l’acupuntura?
-Amb els estudis clínics no s’ha demostrat que hi hagi altres tractaments, apart dels fàrmacs i el tractament psicològic, que siguin realment eficaços per deixar de fumar.
Tallar de cop o de mica en mica?
-depèn de cada persona. Aquelles que estan disposades a deixar-ho i tenen força de voluntat ho han de fer d’un dia per l’altre, en canvi, per aquelles persones que no ho veuen tan clar es recomanable anar reduint el consum de tabac de mica en mica.
El factor parella
-És de molta ajuda comptar amb una persona que t’ajudi a deixar de fumar o amb la qual posar-se d’acord per deixar-ho a la vegada i donar-se suport mutu.
Es guanya pes en deixar de fumar?
-la nicotina inhibeix la gana i el tabac influeix en el metabolisme, i amés li podem sumar que deixar de fumar provoca ansietat i, com a conseqüència, algunes persones mengen més.
-una bona manera d’evitar el sobrepès és utilitzant com a tractament per deixar el tabac els antidepressius però és més eficaç fer esport.
Per no recaure-hi
-intentar evitar situacions que puguin provocar estrés o ambients en els quals es propiciï el consum de tabac

Henar Guerra

Anònim ha dit...

TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR:

•ELS PREJUDICIS DEL TABAC:
- el tabac no és com l'alcohol que a partir de unes petites dosis és bo, sinó que a partir d’un cigarret ja és perjudicial.
- la cosa essencial del tabac, és que, activa tot el sistema de coagulació de la sang, per tant, augmenta el risc de formar-se coàguls, i per tant, més risc d’embòlies i d’infarts.
- el tabac té milions de components tòxics que causen un dany crònic als teixits que entren en contacte.
- a les cèl•lules dels pulmons, provoquen alteracions genètiques que poden donar lloc a un càncer.
- també provoca malalties pulmonars obstructives, que són malalties irreversibles.
- i finalment, el tabac, també pot provocar càncers de boca, de laringe, d’esòfag, d’estomac, de bufeta, de ronyó i finalment de pàncrees.

•S’EXAGEREN ELS RISCOS DEL TABAQUISME PASSIU?

- no calen grans quantitats de fum per provocar alteracions a la sang.
- l’efecte que el tabac causa a un fumador passiu és semblant al que s’observa quan es registra un pic de contaminació atmosfèrica.
- l’OMS ha calculat que conviure amb fumadors augmenta el risc de patir un infart en un 25% i el risc de càncer de pulmó en un 26%.
- hem de tenir en compte que un fumador actiu l’aire que inspira del tabac, té una composició diferent del fum que s’escapa per la punta del cigarret.
- el fum que inhala un fumador passiu, conté altres components més tòxics.

FUMADORS INTRAUTERINS:

- els infants, poden tenir més problemes a causa del tabac, això és causa ja que respiren més ràpid per tant, més cops que els adults.

- si una mare fuma durant l’embaràs, pot ser que el seu fill pateixi problemes com malalties infeccioses o alguns trastorns com hiperactivitat....


COM DEIXAR-HO: FIXAR UN DIA I BUSCAR AJUDA:

- és important marcar-se una data per deixar de fumar, o simplement, acordar-la amb el metge.
- hi ha dos tipus de teràpia per deixar de fumar, la primera d’elles és l’assessorament psicològic, que ensenya a les persones a identificar els estímuls que li fan encendre un cigarret, i per tant trencar el vincle amb aquest estímul.
- l’altre, és el tractament farmacològic, que consisteix entre altres, a menjar xiclets, o pegats de nicotina.

PEGATS O XICLETS DE NICOTINA:

- el tractament farmacològic, està destinat a combatre la síndrome d’abstinència de la nicotina.
- tenim dos tipus de fàrmacs que ajuden a superar l’addició al tabac:
- el pegat, té l’avantatge que és distret i fàcil d’utilitzar, ja que subministra la nicotina de manera contínua a través de la pell.
- el xicle i d’inhalador, l’avantatge que tenen, és que, subministren altres dosis de nicotina, per tant, simulen més l’efecte del tabac.



Laia Salgado

Anònim ha dit...

FUNCIONA L’ACUPUNTURA?

- hem de tenir en compte que l’acupuntura, no impulsa la persona que vol deixar de fumar a responsabilitzar-se de la seva salut.
- la síndrome d’abstinència, de la nicotina, provoca i comporta ansietat i cada persona reacciona de manera diferent a aquesta.
- cada persona deixa de fumar com ella vol i com si sent bé.

TALLAR DE COP O DE MICA EN MICA:

- cada persona sap ella mateixa com és la seva situació per deixar de fumar, potser que a un li vagi millor deixar de fumar de cop, en canvi amb una altre persona potser li va millor deixar de fumar a mida de que passen les setmanes.

FACTOR PARELLA:

- tenir una persona al costat en el moment que vols deixar de fumar és molt important, ja que si sents que aquella persona el motiva per deixar-ho, poc a poc ho aniràs fent amb força de voluntat, en canvi, si tens al costat una persona que en cap moment li interessa el que fas, dons la motivació de deixar-ho no hi serà.

- és bo, proposar-se amb alguna altre persona el fet de deixar de fumar, perquè es creen uns reptes que s’han d’intentar superar.


ES GUANYA PES EN DEIXAR DE FUMAR?

- deixar de fumar té els seus inconvenients.
- quan una persona fumadora entra en el síndrome d’abstinència s’assoleix el punt màxim de mal estar i de mal humor.
- l’augment de pes, no sol ser transitori, ja que les persones que deixen de fumar tendeixen a augmentar de pes relativament.

PER NO RECAURE-HI :

- moltes persones aconsegueixen deixar de fumar a partir de algunes persones com famílies o metges, després hi ha els dos casos després de deixar de fumar, les persones que encara tenen força de voluntat per no tornar-hi a caure, o les que després d’un més ja estan un altre cop fumant.




Laia Salgado 2nC

Anònim ha dit...

TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR.
• Tot i saber els perjudicis que pot portar el tabac una de les millors maneres de deixar de fumar és tenir un infart.
• Superar una addicció no és fàcil i a vegades no s’aconsegueix a la primera.
• Tothom pot deixar de fumar si vol.
• El tabac és perjudicial des d’un principi. Augmenta el risc de formació de coàguls (i així també d’embòlia i infart). Els components tòxics del fum danyen els teixits. Pot provocar càncers i la malaltia pulmonar obstructiva. Tot i així, tot són efectes a llarg termini.
• El tabaquisme passiu no és només una molèstia, sinó que també porta perjudicis. Augmenta la formació de coàguls i provoca un estrenyiment dels vasos sanguinis.
• El corrent secundari (el fum que surt del cigarret i que inhalen els fumadors passius) porta més concentració d’alguns dels components més tòxics, que el fum que inhalen els fumadors actius.
• El tabaquisme passiu en infants els pot afectar més greument perquè respiren més ràpid i el seu cos és més petit.
• Si la mare fuma durant l’embaràs, el nen pot néixer amb menys pes o pot tenir dificultat d’aprenentatge.
• Per deixar de fumar cal fixar un dia concret i buscar ajuda. Aquesta ajuda pot ser assessorament psicològic i/o tractament farmacològic (per combatre la síndrome de l’abstinència). Els fàrmacs poden ser un substitut de la nicotina, o bé un antidepressiu.
• L’acupuntura no està demostrat que ajudi a deixar de fumar.
• Depenent de cada persona pot anar bé deixar de fumar de cop, o bé fer-ho per passos.
• És important tenir algú que et doni suport quan deixis de fumar.
• La nicotina inhibeix la gana (es menja menys) i quan es fuma es cremen més calories perquè el tabac afecta al metabolisme. Per això quan es deixa de fumar pot ser que augmenti el pes uns quants quilos.
• Un cop s’ha deixat de fumar és possible tornar-hi a recaure, però no s’ha d’abandonar perquè en molts casos al tercer intent s’aconsegueix.

Anna F. - 2n Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 14. TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR:
ELS PREJUDICIS DEL TABAC:
La cosa essencial del tabac, és que, activa tot el sistema de coagulació de la sang, per tant, augmenta el risc de formar-se coàguls, i per tant, més risc d’embòlies i d’infarts.
El tabac té milions de components tòxics que causen un dany crònic als teixits.
Pot provocar càncers de boca, de laringe, d’esòfag, d’estomac, de bufeta, de ronyó i finalment de pàncrees.
S’EXAGEREN ELS RISCOS DEL TABAQUISME PASSIU?
L’efecte que el tabac causa a un fumador passiu és semblant al que s’observa quan es registra un pic de contaminació atmosfèrica.
L’OMS ha calculat que conviure amb fumadors augmenta el risc de patir un infart en un 25% i el risc de càncer de pulmó en un 26%.
El fum que inhala un fumador passiu, conté altres components més tòxics.
FUMADORS INTRAUTERINS:
Els infants, poden tenir més problemes a causa del tabac, això és causa ja que respiren més ràpid.
Si una mare fuma durant l’embaràs, pot ser que el seu fill pateixi problemes com malalties infeccioses o alguns trastorns.
COM DEIXAR-HO: FIXAR UN DIA I BUSCAR AJUDA:
Hi ha dos tipus de teràpia per deixar de fumar, la primera d’elles és l’assessorament psicològic i l’altre, és el tractament farmacològic.
PEGATS O XICLETS DE NICOTINA:
Tenim dos tipus de fàrmacs que ajuden a superar l’addició al tabac:.
- el pegat
- el xicle i d’inhalador.
TALLAR DE COP O DE MICA EN MICA:
Cada persona s’ho pren d’una manera diferent.
FACTOR PARELLA:
Tenir una persona al costat en el moment que vols deixar de fumar és molt important, ja que si sents que aquella persona el motiva per deixar-ho, ho aniràs fent.

ES GUANYA PES EN DEIXAR DE FUMAR?
Quan una persona fumadora entra en el síndrome d’abstinència s’assoleix el punt màxim de mal estar i de mal humor.
L’augment de pes, no sol ser transitori, ja que les persones que deixen de fumar tendeixen a augmentar de pes relativament.

MARTA SALGADO
2nbatxA

Mario ha dit...

14- Tabac. com deixar de fumar

Quan la nostra vida es troba en perill som capaços de recapacitar i, realment plantejar-nos deixar de fumar. Tothom pot deixar de fumar si vol.

S’exageren els riscos del tabaquisme passiu?

No calen grans quantitats de fum per canviar la composició de la sang d’aquella persona que és fumadora passiva. Conviure amb fumadors augmenta el rics d’infart en un 25%, el risc de càncer en un 26%... La concentració que aspira el fumador passiu és més tòxica que la del fumador actiu per el filtre que porta la cigarreta.

Fumadors intrauterins

Els nens són més propensos a sofrir infeccions respiratòries. Augmenta en un 72% el risc de bronquitis en nens de mares fumadores i el risc d’otitis o asma augmenta en un 48%.
En Espanya moren 240 nens cada any a causa del tabaquisme passiu. En l’embaràs és el millor moment per deixar de fumar.

Pegats o xiclets de nicotina?

Ens ajuden a l’hora de deixar de fumar, ja que ens aporten la quantitat de nicotina que necessita el nostre cos, per una banda i per l’altre són antidepressius.
- L’acupuntura no funciona per deixar de fumar tot i que hi ha gent a qui li funciona aquesta tècnica i no cal dissuadir-la d’aquestes idees.

Tallar de cop o poc a poc?

Lo que millor funciona per a persones que es troben animades a deixar de fumar és deixar-ho de un dia per l’altre.
Per a persones més indecises la solució que surtin amb un numero de cigarret contats per aquell dia i cada setmana anar reduint la quantitat i d’aquesta manera arribar al dia en que no en portin cap.

Es guanya pes deixant de fumar?

Si que es guanya pes i es per això que la majoria de les persones tornen a recaure en fumar perquè es veuen abans els desavantatges que els avantatges.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 14: Tabac. Com deixar de fumar
- Superar una addicció és difícil i més de la meitat de persones que ho intenten recauen al cap de mig any.
- Les estadístiques confirmen que al tercer intent la persona ho aconsegueix.
- El tabac és perjudicial des del primer cigarret.
- El tabac fa augmentar el risc d’embòlies i d’infart i per això quan es deixa de fumar el risc d’accident cardiovascular disminueix dràsticament.
- El benefici de deixar de fumar és immediat però els seus components tòxics causen danys crònics als teixits que entren en contacte amb el fum.
- Pot provocar càncer de pulmó, de boca, laringe, esòfag, estómac, bufeta, ronyons i pàncrees. A més a més, també pot causar l’anomenada EPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica) que és la primera causa de mort respiratòria.
- Tots els perjudicis esmentats són a llarg termini i es donen en totes les modalitats del tabac.
- No és més saludable fumar un cigar que un cigarret: són igual de perjudicials.
- La meitat dels fumadors moren prematurament per malalties relacionades amb el tabac.
- Tot i això, la mortalitat a causa del tabac afecta més als homes que a les dones, ja que fa 30 anys fumaven més homes que no pas dones.
- Conviure amb fumadors augmenta el risc de patir un infart en un 25% i el risc de càncer de pulmó en un 26%.
- A l’Estat espanyol, cada any moren entre 350 i 400 persones per càncers de pulmó a causa del tabaquisme passiu.
- Per deixar de fumar es recomana tractament psicològic i assessorament.
- El risc de bronquitis augmenta en un 72% en fills de mares fumadores i el risc d’asma i d’otitis augmenten un 48%.
- Pel que fa al tractament farmacològic, està destinat a combatre la síndrome d’abstinència de la nicotina: hi ha els substitutius de nicotina i els antidepressius.
- L’acupuntura no és un tractament factible per deixar de fumar, només funcionen els tractaments psicològics.
- Un perjudici que no sol ser transitori al deixar de fumar és l’augment de pes.

Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic

Anònim ha dit...

CAPÍTOL XIV: “TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR”
- Fins que la gent no s’hi juga la vida, no deixa de fumar.
- Poca gent aconsegueix deixar de fumar al primer intent, però tot i així no és un fracàs sinó un progrés.
- Amb voluntat tothom pot deixar de fumar.
- El tabac és perjudicial des del primer cigarret.
- El tabac activa tot el sistema coagulador de la sang cosa que pot provocar embòlies i infarts. És un perjudici immediat.
- Els milers de components tòxics causen un dany crònic als teixits amb els quals entren en contacte com per exemple càncer, EPOC, malalties sufocants...
- Alguns efectes són a llarg termini i es poden diagnosticar molts anys després d’haver deixat de fumar.
- Qualsevol modalitat de tabac comporta els mateixos perjudicis.
- La mortalitat pel tabac afecta més als homes que a les dones.
- El tabaquisme passiu també comporta una coagulació sanguina superior a la normal i un estrenyiment dels vasos sanguinis.
- El fum que aspira el fumador passiu té una concentració de components més tòxics més gran que el fum aspirat pel fumador actiu.
- El tabaquisme passiu és més perjudicial pels infants a causa del seu cos petit i el sistema immunitari poc desenvolupat.
- Per deixar de fumar el més recomanable és fixar una data juntament amb el metge, durant un període on la persona se senti emocionalment estable i estar motivat.
- Hi ha dos tipus de teràpia: l’assessorament psicològic i el tractament farmacològic.
- La primera ensenya a bloquejar l’estímul que fan encendre el cigarret.
- El tractament farmacològic pretén combatre el síndrome d’abstinència de la nicotina mitjançant els seus substituts (xiclet, pegats i inhaladors nassals) o antidepressius (bupropió).
- L’acupuntura serveix de poc perquè no impulsa la persona que vol de deixar de fumar a responsabilitzar-se de la seva salut.
- El millor per aquelles persones que tenen força de voluntat i motivació per deixar de fumar és deixar-ho d’un dia per l’altre.
- Per aquells que no tenen força de voluntat lo millor és sortir de casa cada dia amb la quantitat exacta de cigarrets que es fumaran al dia, i cada setmana reduir-ne un.
- És molt més fàcil deixar el tabac amb el suport de la parella i els familiars.
- Deixar de fumar alhora amb un amic, familiar... facilitarà el procés.
- Els inconvenients de deixar de fumar són el mal humor i malestar tres dies després de l’últim cigarret a causa del síndrome d’abstinència. També l’augment de pes i ansietat.
- La majoria dels fumadors deixen el tabac després del tercer intent.
Claire J. 2nA Batxillerat

Anònim ha dit...

TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR
• Molta gent prova de deixar de fumar però ben poca ho aconsegueix, quasi bé mai s’aconsegueix el primer cop que s’intenta, el més important és tenir voluntat
• La gent se’n adona del mal que li fa el tabac quan es veu a prop de la mort
• El tabac és dolent tan en dosis baixes com en dosis grans, es sap però la gent fuma igual
• El tabac fa que el sistema de coagulació s’activi hi augmenti el risc d’un infart, una embòlia...
• El afecta del tabac és immediat, com també és immediat el canvi en el moment que es comença a deixar
• Molts cops el tabac es deixa però al cap dels anys apareix un caner de pulmó , això és perquè el tabac és efector a llarg termini
• Pot provocar diversos tipus de càncer relacionats amb l’aparell respiratori, infarts i EPOC entre d’altres
• No importa la modalitat de tabac tons tenen el mateix efecte perjudicial.
• Ara per ara la mort per tabac afecta més a homes que dones això es degut a que abans les dones no fumaven quasi bé
• El tabaquisme passiu pot arribar a ser molt perjudicial ja que també activa el nostre sistema coagulant. En una persona que no està sana pot arribar a afectar molt negativament.
• Conviure amb n fumador
o Augmenta risc a patir un infart en un 25%
o Augmenta risc a patir un càncer de pulmó un 26%
• Cada any a Espanya moren de 350 a 400 persones per tabaquisme passiu
• El fum que inhalen els fumadors passius es pitjor que el que inhalen els que no ho són, els passius inhalen el més tòxic del tabac
• En ells infants el tabac es afecta més això és a causa que els nenes respiren més el que fa que inhalin més fum.
• Fills de mares i pares fumadores augmenten:
o Bronquitis 72%
o Risc d’asma i otitis 48%
• La mort de un nadó nounat es major quant la embarassada ha estat en ambients amb fum o ha fumat
• Per deixar de fumar es important fixar-se un dia, ha de ser en un moment emocionalment estable.
• 2 tipus de teràpia:
o Psicològic: ens ensenya perquè la necessitat de fumar, com podem deixar-ho i com hem de pensar
-Farmacològic: n’hi ha dos tipus
-Substitutius de la nicotina
-Pegat de nicotina
-Xiclet de nicotina
-Antidepressius
-Bupropió no es sap si és molt o poc eficaç i si es bo combinar-ho amb substitutius
• La acupuntura no es sap si funciona però si que es sap que funciona mes en la gent que hi creu que en la que no
• Talla de cop o no depèn de la persona ja que cada fumador és un món
• A l’hora de deixar de fumar l’èxit està assegurat quan s’uneix motivació i força de voluntat
• Molts cops però el millor és reduir el nombre de cigars poc a poc.
• Sol ser bo tenir el suport de la parella o família
• Quan la parella fuma és quasi bé impossible deixar de fumar
• Que una altre persona ho deixi juntament amb tu ajuda molt
• El síndrome d’abstinència comença poques hores després del primer cigarret
• L’augment de pes apareix al moment de deixar el tabac
• Un alt nombre de dones es resisteix a deixar de fumar per això
• Molta gent recau al cap d’un any
• Deixar de fumar
o Pegats 28%
• A vegades un problema emocional et pot fer recaure
• Evitar l’alcohol també és bo, perquè en moment de depressió et porta a pensar, “ un cigarret no em farà mal”.

Marc Macarulla
2n Batx. B

Anònim ha dit...

capítol 14: Tabac, com deixar de fumar.

Segons el doctor Valentí Fuster, la millor forma de deixar-ho és després d'un infart, quan realment veuen que la seva vida està en joc.

- PERJUDICIS
El tabac augmenta el risc de la formació de coàguls, a més a més els components tòxics del tabac causen un dany crònic als teixits quan entren en contacte. També provoquen càncers de boca, laringe, esòfag, estòmac...

- FUMADORS PASSIUS.
Només amb el fum del tabac, els que no fumen també en pateixen conseqüències a la sang, també té més risc a formar coàguls.
Conviure amb un fumador augmenta el risc de patir un infart i el risc de càncer un 25%.

- FUMADORS INTRAUTERINS:
els nens petits els afecta més el fum. Ja que respiren més ràpid i pesen menys. Això els fa més propensos a malalties infeccioses. Com més en respirin més s'agreuja.
Fumar durant l'embaràs pot causar problemes al nadó.

COM DEIXAR DE FUMAR?
1- Fixar-se una data.
2- Utilitzar fàrmacs
2.1 Aportadors de Nicotina
- Pegats
- Xiclets
- Inhaladors
2.2 Anti depressius.

L'acunpultura, no ha estat demostrat que ajudi, tot i que no és desaconsellable.

Pel què fa tallar de cop, o deixar-ho de mica en mica, varia segons la persona. Alguns els va bé deixar-ho d'avui per demà, i d'altres anar reduïnt la quantitat.

La parella, o alguna persona familiar que animi, pot ajudar a deixar de fumar.

Quan es deixa de fumar, és normal guanyar 3 o 4 kilos. Això és perquè el tabac inhibeix la gana.

Laura Asensio 2nB

Dani C ha dit...

1. El tabac augmenta el risc de formació de coàguls sanguinis, i conseqüentment el ris d’embòlia i infart. El contacte amb els productes tòxics d’aquest causa dany crònic als teixits. Tots aquests són mals a llarg termini, que apareixen amb qualsevol modalitat de fumar.
2. De la mateixa manera en que una persona fumadora és més propensa a patir un accident cardiovascular, també ho és una persona que sigui fumadora passiva degut a la nocivitat del fum. Una persona que sigui sana pot suportar-ho en certa mesura, però una que tingui les coronaries afectades, pot ser un desencadenant d’infart.
3. Tot i que el fumador passiu no inhala una quantitat tant gran com l’actiu, els components del fum que respira el fumador passiu (corrent secundari) els quals contenen la major part dels productes nocius del tabac, són diferents als que inhala el fumador actiu (corrent principal).
4. Per als infants el fum del tabac és molt més perjudicial ja que respiren més que els adults, el seu cos és més petit i per tant s’acumulen en major concentració els productes nocius del tabac. I al no tenir un sistema immunitari desenvolupat completament tendeixen a patir infeccions a les vies respiratòries.
5. El fet que la mare del nadó fumi mentre estigui embarassada o aquest creixi en un ambient carregat de fum, propicia a un mal desenvolupament d’aquest i a la mort sobtada de la criatura.
6. La millor forma de deixar de fumar és combinant tant la teràpia psicològica com la farmacològica, havent fixa’t prèviament una data exacte per començar el procés amb l’ajut d’un metge. Dins la teràpia amb fàrmacs podem trobar: els substituts de la nicotina i els antidepressius.
7. És important que les persones al voltant del fumador el recolzin en el procés d’abandonar aquest hàbit, d’aquesta manera s’aconsegueix un major èxit.

Anònim ha dit...

14-TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR

-El tabac és perjudicial des del primer cigarret i el benefici de deixar de fumar és immediat.

-Fumar augmenta el risc de formació de coàguls a la sang i com a conseqüència augmenta el risc de embòlies i infarts. També pot provocar una malaltia pulmonar obstructiva crònica, càncer de laringe, estómac, bufeta, boca, esòfag, pàncrees i ronyons.

-Tots el tipus de tabac són perjudicials, ja que, aquest té molts components tòxics.

-El tabaquisme passiu tot i que no ho sembli és molt perjudicial, incrementa el risc de patir infarts, càncer de pulmó i causa alteracions apreciables a la sang. El fum que inhala el fumador és diferent al fum que surt de la punta del cigarret, aquest segon té una alta concentració de toxines.

-Una bona tècnica per deixar de fumar és fixar una data amb el metge en la qual el pacient estigui emocionalment estable per evitar recaigudes. A més hi ha dos tipus de teràpies a seguir, una amb ajuda psicològica i una altre que consisteix a prendre fàrmacs. Si s’escull la teràpia amb fàrmacs per superar el síndrome d’abstinència es pot triar entre prendre substituts de la nicotina o antidepressius.

-Una minoria de gent opta per provar l’acupuntura, que resulta menys efectiva, ja que, el pacient no aprèn a controlar la seva salut.

-Cadascú ha de pensar si segons el seu caràcter és millor deixar-ho de cop o cada un període de temps anar reduint el nombre de cigarrets per dia.

-En situacions dolentes cal suport de persones properes, per això, és bo deixar de fumar amb una altre persona per donar-se ànims mútuament.

-Molts fumadors al deixar el tabac guanyen un parell de quilos, ja que tenen ansietat i abans la nicotina els hi reduïa la gana, per aquesta raó es bo fer esport, a més amb l’activitat física el cervell deixa anar substàncies euforitzants que redueixen l’ansietat.

-Es normal tenir recaigudes en èpoques dolentes i tornar a fumar, per aquesta raó no sempre el primer intent és efectiu.

-Els nens petits poden patir grans anomalies a causa del fum, ja que tenen un cos més petit i respiren amb més rapidesa que els adults. És molt important que les dones fumadores deixin el tabac durant l’embaràs, ja que, sinó el nen pot néixer amb poc pes, patir malalties infeccioses, tenir dificultats d’aprenentatge, dèficit d’atenció i hiperactivitat.


Rocío Antelo 2nA

Anònim ha dit...

* Les persones que fumen tot i saber els riscos que poden tenir continuen fumant. Tot i sabent les malalties que poden desenvolupar, fins que no perilla la seva vida no es plantgen deixar-ho (daquí la frase "el millor per deixar de fumar és un infart").
Totes les persones que fumen busquen diferents estratègies per excusar-se pel fet de fumar com: el meu pare ha sigut fumador durant 95 anys, o esque si deixo de fumar m'engreixaré.

Tot i saber que els fumador passius també surten perjudicats, la gent no sap de quina manera. Els fumadors passiu surten més perjudicats ja que el fum que inhalen és més tòxic.
Recomanacions i mètodes per deixar de fumar:
- Primer de tot buscar una bona raó per deixar-ho (no és gaire complicat)
- Fixar una data amb consciència que ho has de diexar en serio.
- Parlar amb un metge perquè et faci recomanacions.
- Assistir a teràpies segures com per exemple assessorament psicològic i tractament farmacològic (pegats i xiclets de nicotina). Tot i això no es descarta la possibilitat que a algunes persones els hi funcionin altres mètodes com l'acupuntura, és a dir, cadascú pot fer el que vulgui i li vagi bé, com altres exemples reals: menjar-se un caramel de menta per enganyar l'organisme que et demana un cigarret, o bé beure un got d'aigua amb la mateixa finalitat.
Un tema molt important és que el fet de recaure-hi no s'ah de prendre com un fracàs sinó com una victòria ja que has sigut capaç d'intentar-ho i la proxima vegada estaràs més motivat i entusiasmat.
Això si, que ningú es pensi que serà fàcil deixar de fumar, per fer-ho s'ha d'invertir molt interés i moltíssima força de voluntat.

Anònim ha dit...

14. TABAC. COM DEIXAR DE FUMAR

-Moltes persones intenten deixar de fumar després de tenir un infart.
-Fumar activa el sistema de coagulació, cosa que augmenta el risc d'embòlia i d'infart.
-Els components toxics del tabac causen danys cronics als teixits amb els que contacten. Poden provocar-hi càncer.
-La meitat dels fumadors moren prematurament a causa del tabac i aquesta afecta més als homes que a les dones perquè anys endarrere fumaven poques dones.
-Els efectes del tabaquisme passiu són grans. Conviure amb fumadors augmenta un 25% el risc a patir un infart i un 26% el de càncer de pulmó.
-Les consegüències del tabaquisme passiu són molt perjudicials en infants. El risc de bronquitis augmenta un 72% en fills de mares fumadores.
-Per deixar de fumar va bé fixar-se un dia i millor d'acord amb el metge.
-Hi ha dos tipus de teràpia: l'assessorament psicològic i el tractament farmacológic.
-L'assessorament psicològic ajuda a identificar estímuls que fan encendre un cigarret i mira de trencar el vincle. Ensenya tècniques per resistir l'estrès i per evitar recaigudes.
-El tractament farmacològic utilitza la nicotina amb substituts (pegats, xiclets o inhaladors nasals) o antidepressius (bupropió).
-Cap altre tractament ha mostrat un resultat efectiu. L'acupuntura pot haver funcionat en persones que hi creien.
-Les estratègies per deixar de fumar són diferents en cada persona. per això hi ha persones que poden deixar-ho d'un dia per l'altre i altres que ho han de fer regularment. Va molt bé ajuntar la motivació i la força de voluntat.
-Si es té el suport d'una persona pròxima s'aconsegueixen millors resultats. Si els dos de la parella fumen funciona deixar-ho els dos alhora però mai s'ha de basar en amenaces o recriminacions.
-Deixar de fumar provoca síndrome d'abstinencia al cap de poc i tracta setmanes a desaparèixer. El pes pot augmentar ja que la nicotina inhibeix la gana i també fa cremar més calories.
-El tabac provoca envelliment prematur.
-Moltes persones recauen abans de l'any d'haver-ho deixat.

Helena Aparisi

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 14, COM DEIXAR DE FUMAR
- Segons el cardiòleg Valentí Fusté, la millor manera de deixar de fumar és tenint un infart. D’aquesta manera, quan ens adonem que la nostra vida està realment en perill, és quan decidim parar en sec de fumar.
- El tabac provoca una gran addicció, que com a tal és molt difícil de vèncer.
- A diferència de l’alcohol (havíem vist que podia proporcionar efectes positius), trobem que el tabac resulta perjudicial per a la salut de les persones des del primer cigarret.
- El tabac activa tot el procés de coagulació de la sang, la qual cosa comporta que en un determinat moment es pugui formar un coàgul que obstrueixi alguna artèria i que provoqui finalment un infart o una embòlia.
- A part d’aquest efecte, el tabac provoca també un dany irreversible amb tots els teixits. D’aquesta manera, les malalties amb més incidència provocades pel tabac són o bé el càncer (boca, llengua, laringe,etc) o bé EPOC.
- En un estudi realitzat, es va concloure que la mortalitat causada pel tabac és més elevada en els homes que en les dones.
- Els afectats del tabac no són tan sols aquells que es posen el cigarret a la boca. Hi ha també els anomenats fumadors passius.
- Tot i que aquests no estiguin en contacte directe amb el cigar, en ells es continuen desencadenant les mateixes malalties que els fumadors actius.
- El fum afecta molt seriosament als infants. Això és degut al fet que el seu cos és més petit, i també perquè presenten un sistema immunitari menys desenvolupat respecte als adults.
- La millor manera de deixar de fumar és fixar-se un dia per començar a fer-ho.
- Es segueixen majoritàriament dues teràpies per combatre l’addicció al tabac:
1. l’assessorament psicològic, descobrir les raones per les quals el fumador encén un cigarret.
2. tractament amb fàrmacs, xiclets, pegats de nicotina. Aquest simplement supleixen els nivells de nicotina del tabac. S’utilitzen per combatre el síndrome d’abstinència, que sol provocar irritabilitat, ansietat, etc.
- Està comprovat que l’acupuntura no és eficaç davant el combat contra l’addicció al tabac.
- El fet de deixar de fumar es pot produir de dues maneres: o bé tallant en sec(persones que es veuen capaces de fer-ho) o bé fer-ho de manera gradual ( no tenen la motivació per deixar de fumar en sec).
- És important el suport d’algun familiar (ja sigui parella, amic, germà) per combatre l’addicció.
- El fet de deixar de fumar pot provocar un augment de pes en la persona. Això és causat perquè deixem d’incorporar nicotina al nostre cos. La nicotina inhibeix la gana, i és per això que quan es deixa de fumar la gent tendeix a menjar més.
- La majoria de fumadors aconsegueixen deixar de fumar en els primers tres intents.

Carla González
2n B

Anònim ha dit...

14.Tabac.Com deixar de fumar

Abans de començar, et demano Josep Mª que siguis tolerant ja que aquest és el meu primer comentari sobre el llibre de Valentí Fuster i la meva experiència és limitada.
- Per conscienciar-se dels efectes negatius del tabac sovint cal passar per situacions extremes com un infart.
- El fet de basar-se en històries de fumadors que han dut una vida sana no és més que una excusa per no deixar de fumar. Si no es vol deixar de fumar, segur que no s'aconsegueix.
- Molts fumadors saben els perjudicis del tabac, però no per això el deixen.
- El tabac fomenta la coagulació de la sang i augmenta el risc d'embòlia i infart.
- Els abundants components tòxics del tabac causen danys crònics en els teixits amb els quals entren en contacte. També causen múltiples tipus de càncers. Tots els formats del tabac són igual de nocius.
- Els efectes de fumar passivament són més greus del que s'havia pensat. Els fumadors passius inhalen més quantitat d'alguns components tòxics del tabac que els propis fumadors.
- Els infants i fetus que fumen passivament acostumen a tenir més problemes de salut, ja que inhalen més components nocius per unitat de massa que els adults.
- Per començar a deixar el tabac, s'han d'establir dates per començar i és aconsellable recórrer a ajuda professional.
- L'assessorament psicològic i el tractament amb fàrmacs són eficaços per deixar de fumar.
- Hi ha 2 tipus de tractaments farmacològics: els que substitueixen la nicotina i un antidepressiu. Els primers són els xiclets, pegats i inhaladors, i subministren dosis terapèutiques de nicotina per acabar amb l'adicció. Són força eficaços. Del antidepressiu, el bupropió, no se'n sap massa.
- Alguns fumadors han aconseguit deixar el tabac gràcies a l'acupuntura, tot i que només serveix per a aquells que creuen en la seva eficàcia. Altres mètodes alternatius també han donat resultat en alguns pacients, com ara beure aigua o pendre caramels de menta quan es té la síndrome d'abstinència.
- Si es té la motivació i força de voluntat, és possible tallar de cop amb el tabac. Si no s'està tant determinat, el millor és fer-ho de mica en mica, establint metes i objectius per complir.
- La parella o algú proper poden tenir una gran influència a l'hora de deixar el tabac. Deixar de fumar alhora que una altra persona resulta motivador i beneficiós.
- Les actituds positives ajuden més que les recriminacions o les amenaces a l'hora de deixar el tabaquisme.
- Tot i aportar molts beneficis amb el pas del temps, deixar el tabac també comporta certs inconvenients a curt termini. La síndrome d'abstinència apareix ràpidament i provoca malestar, ansietat i mal humor entre d'altres.
- Deixar de fumar també provoca un augment de pes, ja que el tabac inhibia la gana i alterava el metabolisme, cosa que feia aprimar.
- El bupropió és força eficaç per combatre l'augmet de pes, però l'exercici físic encara ho és més.
- L'augment de pes propi de deixar el tabac no és tant perjudicial com seguir fumant.
- Molts exfumadors recauen al poc temps. Tot i això, en el segon intent es tenen més probabilitats d'aconseguir-ho definitivament.
- La majoria de fumadors tenen èxit als 3 primers intents.
- Els fumadors han de controlar les situacions que els poden fer recaure. Els exfumadors que fumen un cigarret després d'haver-ho deixat i no recauen són molt poc abundants. La gran majoria dels que ho fan recauen i tornen a la situació original.

Gerard Ramiro