Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimecres, 11 de maig del 2016

521 - Activitat biologia en context: genètica i càncer

Manel Esteller - Premi Nacional de Recerca 2015

El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han guardonat Manel Esteller amb el Premi Nacional de Recerca 2015. Esteller és professor d’investigació ICREA i director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de lInstitut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), cap del Grup d’Epigenètica del Càncer d’aquest centre i professor de Genètica de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).


La Secretaria d’Universitats i Recerca destaca que Esteller ha portat a terme una recerca pionera i de lideratge internacional en epigenètica (l’estudi dels canvis heretables en la funció del gens derivats de factors externs o ambientals no relacionats amb la seqüència de l’ADN) com a factor clau en el desenvolupament del càncer. La seva tasca ha estat decisiva en l’estudi de la metilació (modificació bioquímica de l’ADN) com a mecanisme alterador dels gens supressors dels tumors humans.


Actualment, el guardonat centra les seves investigacions en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer.


Aprofitant aquesta important notícia es planteja una activitat de biologia en context que es pot consultar dins l'aula virtual adn-dna.net 2.7 en:

Categoria: BIOLOGIA EN CONTEXT
Curs BC01 - Activitats biologia




        La resposta a aquesta activitat cal publicar-la en l'apartat de comentaris d'aquest post.

Consulta la relació de recursos de ciències de la naturalesa adn-dna.net.

Només seran publicades i avaluades les respostes incorporades a l'apartat de comentaris d'aquest blog adn-dna seguint els criteris indicats en el post 341.

14 comentaris:

Unknown ha dit...

-¿Cuánto de genética hay en un cáncer?
-No confunda genéticos y hereditarios: sólo el 10% de los cánceres son hereditarios y el otro 90%, genéticos, pero no hereditarios.

Un càncer és una anomelia cel·lular de pèrdua de control de la mitosi. Aquesta multiplicació aaccelerada de determinades cèl·lules alterades forma tumors. Aquests poden ser benignes, si no creixen indeterminadament o bé malignes/càncer si no paren de crèixer mai i envaeixen i destrueixen altres teixits de l'organisme.
La mitosi és un tipus de divisió nuclear que es produeix per generar cèl·lules amb el mateix nombre de cromosomes que la cèl·lula mare. No se sap qui mecanisme hi ha per controlar la mitosi, però sabem que aquesta es duu a terme a partir de la informació genètica.
Manel Esteller ens diu que només un 10% dels càncers són hereditaris, perquè només un 10% dels càncers que es manifesten tenen a l'ADN informació errònia transmesa pels progenitors. En canvi l'altre 90% dels càncers són deguts a errors a l'ADN, però aquests errors són deguts a factors ambientals, com ara virus, substàncies químiques o radiacions.
Per tant podem dir que tots els càncers són genètics perquè tenen informació genètica errònia, però que la gran majoria no són hereditaris

Unknown ha dit...

El càncer és una malaltia genètica causada per canvis en els gens que controlen el funcionament de les cèl·lules del nostre cos: com es formes, creixen i es divideixen. Aquests canvis inclouen mutacions en l'ADN, i com tots sabem, els gens estan formats per ADN.
Els canvis genètics que podem produir canvis, poden ser heretats dels nostres pares si aquests estan presents en les cèl·lules reproductores, és a dir, en els òvuls o espermatozoides de la mare o el pare, respectivament.

És per això, que Manel Esteller va afirmar “sólo el 10% de los cánceres son hereditarios y el otro 90%, genéticos, pero no hereditarios.”

Unknown ha dit...

Hola sóc el Nil Cortiella.
No confunda genéticos y hereditarios: sólo el 10% de los cánceres son hereditarios y el otro 90%, genéticos, pero no hereditarios.
La meva resposta per aquesta pregunta és que per culpa dels progenitors no agafem cancer sinò per un mal concienciament de les persones per pendre les mesures contra el càncer.
També com que al cos hi ha milers de milions de cèl·lules, que es pugui donar un error en aquestes és molt freqüent, i un error pot comportar a un càncer.

Unknown ha dit...

Hola soc l'Óscar Abenza,
davant l'afirmació que el 10% del càncers són hereditaris i l'altre 90% del càncer són genètics, crec que seria perquè durant la vida d'un individu, com més viu, més alta és la probabilitat que hi hagi un error en la reproducció cel·lular, crei una mutació i en conseqüència es manifesti en forma de càncer. Una altre raó seria perquè durant tota la vida els humans, patim factors externs que ens poden provocar càncer com per exemple el tabac, els fumats, els menjars cremats, etc. Per aquesta raó la possibilitat de patir càncer pot venir donada per difentes coses, que es poden evitar o no, però el que està clar és que la majoria de vegades que es pateix un càncer és genètic i només un percentatge molt baix és hereditari.

Unknown ha dit...

El significat d'aquesta resposta, es deu que la majoria de càncers són produïts per mutacions aleatòries que es produeixen a l' ADN d'una cèl·lula determinada, i que d'alguna manera afecten al sistema de reproducció de la cèl·lula, i per tant es produeix un creixement de reproducció desmesurat i produeix el càncer. Això fa referència aquest 90% de genètica que parla l'investigador, perquè en realitat és un problema que s'ha produït a l'ADN, per tant és genètic.
Com he dit abans, com que les mutacions es produeixen el cèl·lules somàtiques i a part són espontànies, el càncer no transcendeix a la nova generació, per tant no són hereditaris.

Unknown ha dit...

El càncer és una malaltia en que hi ha una mutació que fa que les cèl•lules es reprodueixin descontroladament i puguin envair diferents teixits. Es considerada una malaltia genètica ja que les mutacions es produeixen a partir de l'ADN en cèl•lules somàtiques per diferents causants, radiacions, substàncies químiques... No són hereditaris ja que la informació mutant que porta l'ADN no passa a la descendència ja que són cèl•lules somàtiques. Només podem dir que és hereditari en el cas que la mutació es produeixi en gàmetes i, per tant, aquesta nomé passi als descendents i no afecti al propi individu.
Per això en aquesta entrevista es diu aquesta frase de que els càncers són 90% genètics i 10% hereditaris.

Unknown ha dit...

Explicant la resposta següent, el càncer es causat per diferents modificacions en els gens de l’individu que controlen la forma de com funcionen les nostres cèl·lules, aquests canvis inclouen a mutacions en l’ADN el qual componen els nostres gens.
Un 10% del càncer poden ser hereditaris dels nostres pares i estan presents en les cèl·lules germinals, que són les cèl·lules reproductores del cos humà. L’altre 90% dels canvis genètics també es poden presentar durant la vida de la persona, com a resultat d’errors que es poden produir en la divisió de les cèl·lules ( càncer produït per virus) o càncer produït per substàncies químiques o per radiacions. Aquests canvis genètics que es produeixen durant la vida de l’individu s’anomenen canvis somàtics.
Aquestes dues possibilitats de contraure càncer, consisteixen en la multiplicació accelerada de determinades cèl·lules alterades, que formen tumors. Si el tumor està localitzat i no creix indefinidament es diu que és un tumor benigne. Si el tumor es divideix a gran velocitat, tenen alteracions de forma i tenen tendència a envair els teixits propers, rep el nom de tumor maligne.

Unknown ha dit...

L'herència genètica és la transmissió de les característiques anatòmiques, fisiològiques. etc. d'un ésser viu als seus descendents, a través del contingut que hi ha al nucli cel·lular. En canvi, la genètica és la part de la biologia que estudia aquesta herència genètica i intenta explicar els mecanismes i les circumstàncies que fan possible aquesta transmissió de generació en generació.

Per tant, un 10% dels càncers son heredetats, és a dir, ja teníem informació per desenvolupar el càncer quan vam néixer. En canvi, un 90% són genètics, és a dir, són causats per mutacions en la nostra informació genètica. Això vol dir que un 90% del càncers són causats per agents mutàgens, per tant, un 10% del càncers son transmessos de generació en generació.

Unknown ha dit...

El càncer és una malaltia que afecta a la reproducció de les cèl•lules causant una reproducció accelerada.
El càncer és causat per canvis en els gens, és a dir, mutacions. Però encara que sigui un canvi en l’ADN no vol dir que sempre passi de pares a fills.
Els canvis en les cèl•lules somàtiques poden causar càncer però aquest canvi no passarà als fills ja que aquest canvi no està situat dins les cèl•lules reproductores de l’individu.
Els canvis o mutacions de les cèl•lules germinals, és a dir òvuls o espermatozoides, en ca canvi, si que poden ser heretades mentre sigui l’òvul o espermatozoide mutant el que es fecundi.
Això causarà una mutació en l’ADN del zigot, que pot provocar o no un càncer o un síndrome en el nou individu ja que tota la seva informació genètica pateix aquesta mutació. Aquest nou individu tindrà les cèl•lules somàtiques i germinals totes mutades i en aquest cas és 100% segur que transmetrà la mutació.

Unknown ha dit...

"Un 90% dels càncers són genètics, però no hereditaris". Es diu que un càncer és genètic, perquè és l'alteració dels gens d'una cèl·lula d'un individu, però aquesta alteració pot ser deguda a factors ambientals, hàbits de salut, pot ser produït per virus... és a dir, aquesta alteració, en un 90% dels casos no està en el zigot, sinó que apareix després, al llarg de la vida del individu. Per tant, el fet que relacionem com a càncer hereditari en veure que a segons quines famílies el càncer hi és comú, és erroni en moltes ocasions, ja que el càncer es pot donar per què els membres d'aquelles famílies tenen molts factors de risc que donen al càncer en comú, com per exemple el tabaquisme, la obseitat, etc.
Que només un 10% dels càncers siguin hereditaris, vol dir que una molt petita part de la població que pateix càncer, el pateix per què hi ha un gen anormal que ja era al zigot, és a dir, que es transmet de pares a fills durant generacions, i és una mutació, que pot donar lloc al càncer.

Unknown ha dit...

Hem de tenir present que les mutacions poden ser somàtiques o bé germinals.
Quan parlem de somàtiques, ens referim a aquelles mutacions que es produeixen en les cèl·lules del nostre cos excepte dels gàmetes, i parlem de germinals quan es produeixen en els gàmetes.
Si es produeixen en les somàtiques, no hi haurà trascendència als fills ja que la mutació no afecta als gàmetes possibles de formar un nou individu, però si afecta a les cèl·lules sexuals com passa en les mutacions germinals, pot afectar a possibles gàmetes que poden formar nous individus.

Per això per exemple, podem explicar el que els passa a algunes persones que han rebut una gran quantitat de radioactivitat. Algunes d'aquestes persones tindran algun canvi en el cos ja que han tingut mutacions somàtiques, o pot ser no, però els seus fills han sortit anòmals, ja que no han tingut mutacions somàtiques però si germinals.

Per això el scientífic diu que el 10% només son hereditaris, ja que un 10% de les mutacions afecta als gàmetes, i l'altre 90% de les mutacions afecta a les cèl·lules somàtiques.

Unknown ha dit...

Un càncer és genètic quan no ve de fàbrica, és a dir, que es crea en un moment determinat de la vida de l’individu per un factor extern. A vegades, és produït per radiacions exteriors com els rajos ultraviolats que són molt energètics car tenen poca longitud d’ona i afecten directament l’ADN causant normalment canvis tautomèrics. Aquest canvis poden ser perjudicials i pot ser que les cèl·lules que els contenen es comencin a dividir incessantment sense control i envaeixin altres teixits provocant així un tumor maligne. Això seria un exemple de càncer genètic, que a part d’això, pot estar provocat per altres tipus de radiacions o per virus. I un càncer hereditari és aquell en el qual un gen mutat dels progenitors és transmès a la descendència, és a dir, una mutació que afecta a les cèl·lules germinals i que després passa als fills, normalment no manifestat, tot i que hi ha una possibilitat que més endavant es manifesti.

Unknown ha dit...

Un càncer és genètic quan no ve de fàbrica, és a dir, que es crea en un moment determinat de la vida de l’individu per un factor extern. A vegades, és produït per radiacions exteriors com els rajos ultraviolats que són molt energètics car tenen poca longitud d’ona i afecten directament l’ADN causant normalment canvis tautomèrics. Aquest canvis poden ser perjudicials i pot ser que les cèl·lules que els contenen es comencin a dividir incessantment sense control i envaeixin altres teixits provocant així un tumor maligne. Això seria un exemple de càncer genètic, que a part d’això, pot estar provocat per altres tipus de radiacions o per virus. I un càncer hereditari és aquell en el qual un gen mutat dels progenitors és transmès a la descendència, és a dir, una mutació que afecta a les cèl·lules germinals i que després passa als fills, normalment no manifestat, tot i que hi ha una possibilitat que més endavant es manifesti.

Unknown ha dit...

Jo diria que el 10% dels càncers que són hereditaris són aquells que ja et venen predestinats des de petits.
En canvi, els altres 90% que són genetics però no hereditaris són aquells que per factors externs com per exemple (rajos ultraviolats, alguns menjars, tabac...) modifiquen l'ADN sense canviar la seqüencia dels gens i per tant no s'hereden.