Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimecres, 2 de gener de 2013

264- Moisès Broggi, In Memoriam

Moisès Broggi - 1908-2012
El doctor Moisès Broggi, mort als 104 anys, ens ha deixat moltes reflexions, algunes en forma d'aforisme, que val la pena retenir a la memòria. En el diari ARA apareixen publicades les següents:

1. "Cada edat té els seus al·licients. El vell no té futur, però té molt de passat"

2. "El metge ara cura molt més que abans, però en canvi consola molt menys"

3. "La ciència no té límits. La ciència no té moral. No és ni bona ni dolenta, segueix el seu curs, imparable. Però compte amb el seu ús"
 
4. "Hi ha massa gent al món, no hi cabrem. Hem d'equilibrar la balança entre la gent que mor i la que neix"
 

5. "És necessari un govern global que ho controli tot i que corregeixi els desequilibris i les injustícies que hi ha a tot el món. I ha de ser un govern democràtic"
 
Hospital  Moisès Broggi a Sant Joan Despí
6. "Sóc partidari d'un copagament just. La sanitat pública ha de donar servei gratuït als que ho necessiten de veritat, però els que poden pagar han de contribuir. Ens hem acostumat a tenir-ho tot a l'abast i no pot ser que ara hi hagi gent amb diners que s'opera gratis"

7. "La ciència ens ha fet veure i conèixer moltes més coses del nostre entorn que ni tan sols podíem sospitar amb la sola aplicació dels nostres sentits naturals, però ni tan sols ha aconseguit entreveure el misteri de la consciència"

8. "El futur és imprevisible, però les experiències viscudes fan veure que sovint els fets es repeteixen que, malgrat que les coses canvien, l'home segueix essent el mateix de sempre, i que la humanitat és capaç d'ensopegar repetides vegades amb la mateixa pedra"

9. "Crec que hi ha un esperit universal que ho fa moure tot i cadascun de nosaltres en portem dins una part"

10. "Com més m'acosto a la mort, menys por em fa. La vellesa es va fabricar per això: vas perdent facultats per deixar-te anar, perquè flueixis" 

El següent llibre és una bona recomanació per aquells alumnes interessats en estudiar medicina. Aquesta edició aplega els dos volums de les memòries del doctor Moisès Broggi, nascut a Barcelona l’any 1908. Amb precisió i senzillesa, Broggi relata la seva infantesa en una ciutat que començava a créixer, a principis del segle XX, i la seva passió per la medicina, que el va portar a estudiar la carrera i, més tard, a incorporar-se a l’equip de l’Hospital Clínic durant la República. Al costat dels germans Trias i Pujol, va col·laborar en l’esforç de renovació de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva condició de cirurgià el va convertir en un observador privilegiat dels esdeveniments de la guerra civil, que va viure com a cap de l’equip quirúrgic de les Brigades Internacionals. Superada la guerra, i malgrat que el govern franquista el va cessar de tots els seus càrrecs oficials, Broggi va continuar exercint de manera tenaç i compromesa. Per les pàgines d’aquest volum desfilen personatges com Josep Trueta, Agustí Calvet (Gaziel), Josep Puig i Cadafalch o el doctor Rosenthal, entre molts altres.  

Es pot veure un video amb la seva pròpia autobiografia en l'aula virtual adn-dna.net: 

  
  Curs VC01- Vocació científica 

 Tema- 4 Científiques i científics 
  
 Recurs 06- Moisès Broggi - video 50:45 © TV3
Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb l'activitat científica de Moisès Broggi.          
                                       

Cap comentari: